Eieren

Biologische eieren verzamelen

Dagelijks verzamelen we de eieren uit de stal met behulp van de eierbanden en de eierinpakmachine. Aangekomen in de inpakruimte, worden de eieren door ons gecontroleerd en worden alle eieren die niet geschikt zijn voor consumptie verwijderd. De automatische eierinpakmachine plaatst de eieren voorzichtig op plastic trays. Stapels van 6 trays, wat 180 eieren zijn, worden op een pallet geplaatst.

 Wist u dat:

LegboerderijTokTokdeDobbelaere (14).png
Eieren zijn klaar om vervoerd te worden.
  • Een biologische kip ongeveer 300 eieren legt in een productiecyclus van 14 maanden?
  • Zij anderhalf keer zoveel water drinkt dan zij eet?
  • Er 16 eieren van 63 gram in een kilo gaan?
  • Een kip alleen eieren legt als zij zich lekker voelt?
  • Elk pluimveebedrijf een eigen code heeft i.v.m. de traceerbaarheid?
  • Een kip gemiddeld 26 uur doet over het maken van een eitje?
  • De Dobbelaere code 0NL43705.01 heeft en dit op elk ei staat?

 

 

Nummer op het ei

In Nederland is het verplicht om op het pluimveebedrijf een code op het ei te printen of stempelen. Het bedrijfsnummer van de Dobbelaere is 0NL43705.01. Op deze manier zijn alle eieren traceerbaar en kan voorkomen worden dat niet biologische eieren in een biologisch doosje terecht komen. Het eerste nummer van de code op het ei moet een 0 zijn om aan te tonen dat het ei biologisch is. Eieren met een 1 zijn van kippen met een vrije uitloop, eieren met een 2 zijn geproduceerd door scharrelkippen en eieren met een 3 komen van een kip uit een kooi. NL geeft aan dat het ei in Nederland is geproduceerd. 43705 is het unieke bedrijfsnummer en 01 geeft het stalnummer aan.

Opslag van eieren

De eieren die wij overdag rapen, worden dus direct opgeslagen in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte. Deze ruimte is geïsoleerd met een sandwichpaneel, waardoor de temperatuur zomer en winter constant is voor de opslag van eieren. Dit is maximaal 10 graden, met een luchtvochtigheid van tussen de 70% en 80%, vergelijkbaar aan een normale koelkast. In onze eierruimte kunnen maximaal 10 pallets van elk 10.800 eieren geplaatst worden. De eierhandel komt de eieren regelmatig ophalen en verpakt de eieren in de doosjes, bestemd voor de supermarkt.

LegboerderijTokTokdeDobbelaere (12).png
Eieren op de band.