Biologische eierproductie

Biologische eierproductie

Voordat een ei biologisch mag worden genoemd, moet een leghennenbedrijf aan zeer strikte eisen voldoen. In de hele bedrijfsvoering, van begin tot eind. De kwalificatie biologisch is dan ook absoluut het hoogst haalbare voor een kip én voor een ei! Lees meer over onze biologische eieren.

Regelgeving huisvesting

De eisen zijn heel strikt en beginnen bijvoorbeeld al met het inrichten van de stal. Zo mogen er in de stal maximaal 6 kippen per vierkante meter leefoppervlak gehouden worden, moeten er compartimenten van maximaal 3.000 kippen gemaakt worden, moet er voor elke kip voldoende nestruimte zijn, moet elke kip 10 cm voergoot tot zijn beschikking hebben, moet er voor elke 15 kippen een drinkpunt aanwezig zijn, moet elke kip 18 cm zitstok tot zijn beschikking hebben. Lees meer over onze de ruime huisvesting van de biologische kippen

Biologische kippen in de wei
Biologische kippen in de wei bij Tok Tok de Dobbelaere

Uitloopweide en voer

Verder moeten de kippen minimaal 8 uur per dag buiten kunnen lopen en moet elke kip 4 m² uitloopweide tot zijn beschikking hebben. De mest die op ons bedrijf wordt geproduceerd, word ook weer gebruikt op biologische akkerbouw bedrijven voor de bemesting van biologische gewassen. Ook het voer wat onze kippen krijgen komt van zo’n biologisch land. Elk biologisch bedrijf wordt streng gecontroleerd door diverse instanties.

Opfokperiode

De opfok periode is de eerste 18 weken, waarin een kuiken word grootgebracht tot een ei-leggende kip. Al in deze opfok worden onze kippen biologisch behandeld, zo mag er bijvoorbeeld bij biologische kippen geen snavelbehandeling plaats vinden. Bij gangbare scharrelbedrijven word er bij de jonge kuikens het spitse puntje van de snavel gehaald, om te voorkomen dat de kuikens elkaar beschadigen bij verenpikken. Om te voorkomen dat onze kippen elkaar beschadigen moeten we er daarom voor zorgen dat we ze bezig houden met andere dingen dan verenpikken bij elkaar. Zo hebben we in de stal enkele kalkzandstenen liggen, waar kippen graag tegen pikken, en ook strooien we extra luzerne (een soort stro) in de scharrelruimte om onze kippen bezig te houden.

Kippen in de wei
Gezonde en biologische kippen geven de beste kwaliteit eieren.